„Leluki na tropie smaków”
27.10.22
Dzisiaj Laluki Niebieskie w ramach realizacji projektu „Leluki na tropie smaków” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki wybrały się na targ oraz zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę i marchewkę do kiszenia. Najpierw kapustę poszatkowały a marchewkę starły na tarce. Następnie poszatkowaną kapustę oraz marchewkę wrzuciły do przygotowanego w tym celu garnka glinianego i każdą warstwę posypywały solą i cukrem. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.